AsaadAli

Esan menestystarina

On vuosi 2020. Juuri tarjoilijaksi valmistunut nuori Esa on ollut pari vuotta työttömänä. Hänen unelmansa on perustaa oma kahvilayritys. Eräänä kauniina aamuna Esa joi aamukahvia ja luki lehteä. Lehdessä oli ilmoitus uudesta hallituksen tukemasta Yrittäjä-Suomi -hankkeesta jossa tuetaan ja kannustetaan nuoria oman yrityksen perustamiseen. Koska unelmat on tehty toteutettavaksi, Esa päätti ryhtyä hommiin.

Hanke tarjosi ensimmäisen kuukauden ajaksi kattavan koulutuksen yrittäjyysmaailmasta. Sen jälkeen koulutukset jatkuisivat kerran joka kuukausi vuoden ajan. Ensimmäinen kuukausi on ohi ja kahvila sai ovensa auki perheen ja hankkeen lainaamista rahoista. Hanke maksaa hänelle elämistuet ja Kela vuokran, sekä paperiasioita hoitavat hankkeen merkonomit, myös verohelpotusta sai vuoden ajaksi. Esan ei tarvinnut huolehtia raha-asioista, jos yritys ei sittenkään toimisi. Pää kylmänä sai keskittyä oman yrityksen pyörittämiseen.

Vuodet vierivät ja raha virtaa, ja Esa on juuri maksanut kaikki velkansa, suurentanut omaa toimintaansa, palkannut työntekijöitä, ostanut hienon auton ja perustanut oman perheen.

Nykyään Esa on yläasteella haaveilemassa kauniista tulevaisuudesta ja oman yrityksen perustamista. Tämä mitä todennäköisimmin jää pelkäksi unelmaksi. Todellisuudessa yrittäjyysmaailma laitetaan hankalaksi byrokratialla ja erilaisilla verotuksilla. Esa ja hänen 10 000 ikätoveriaan jäävät ilman töitä pitkäksi ajaksi ja heidän työttömyytensä maksaa viisinkertaisesti yhteiskunnalle.

Erään laskelman mukaan työtön maksaa suomelle vähän alle 20 000 € ja syrjäytynyt nuori vähän alle 30 000 € vuodessa.

Syynä on ihmisten menestyskateus ja ahneus sekä se, että työttömänä on helpompaa olla kuin pienituloisena yrittäjänä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat